ΠΑΣΕΕΜ

Πανελλήνιος Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ.) ιδρύθηκε το 2022, με σκοπό να αποτελέσει ένα συλλογικό όργανο έκφρασης των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων αποφοίτων ανωτάτων σχολών Ελλάδας ή κατόχων αντίστοιχων τίτλων σπουδών του εξωτερικού, που εργάζονται αποκλειστικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των ανέργων μηχανικών.

icon_widget_image Δευτέρα -Παρασκευή : 9π.μ. - 5μ.μ. icon_widget_image Καισαρείας 12, Θεσσαλονίκη, 54454 icon_widget_image + (30) 2310944056 icon_widget_image info@paseem.gr
Image Alt
Πανελλήνιος Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Ο Σύλλογος ξεκίνησε από την προσπάθεια μιας ομάδας ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών από όλη την Ελλάδα.

ΠΑΣΕΕΜ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ.) ιδρύθηκε το 2022, με σκοπό να αποτελέσει ένα συλλογικό όργανο έκφρασης των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων αποφοίτων ανωτάτων σχολών Ελλάδας ή κατόχων αντίστοιχων τίτλων σπουδών του εξωτερικού, που εργάζονται αποκλειστικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των ανέργων μηχανικών.

Ο Σύλλογος ξεκίνησε από την προσπάθεια μιας ομάδας ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών από όλη την Ελλάδα, με βασικό γνώμονα την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Στόχος του είναι να ενώσει τους μηχανικούς και να ενισχύσει τον δημόσιο λόγο τους ενδυναμώνοντας τη φωνή τους, απέχοντας από τη σύνδεση με πολιτικές και κομματικές παρατάξεις και χωρίς να εκπροσωπεί ατομικά συμφέροντα και θέσεις.

Ο Σύλλογος αναδεικνύει και προβάλλει όλα τα ζητήματα – εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά και ηθικά- που απασχολούν τους μηχανικούς και διασφαλίζει την αμέριστη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση και επίλυση αυτών.

Η στήριξη του κλάδου από το κράτος και η ανάγκη αποσαφήνισης της κρατικής νομοθεσίας, με στόχο τη δημιουργία ενός σαφούς, σταθερού και δίκαιου νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή της επιστήμης μας, τον ασφαλιστικό τομέα και στα γενικότερα  εργασιακά μας θέματα, αποτελούν πάγια αιτήματα του κλάδου μας τα οποία θα αναδείξουμε ενισχύοντας και διαφοροποιώντας την εκπροσώπησή μας.

Τα τελευταία χρόνια ο μηχανικός αισθάνεται μετέωρος και ανασφαλής. Η κατάργηση των νόμιμων αμοιβών από το κράτος, οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου, η δεσπόζουσα θέση των μεγάλων εταιριών και η προνομιακή συμμετοχή τους σε προγράμματα, μας έχουν οδηγήσει στην περιθωριοποίηση, την υποαπασχόληση, τη μετανάστευση και την υποβάθμιση του ρόλου και της εργασίας μας.

Το πρόβλημα είναι οξύτερο ανάμεσα στις τάξεις των νέων μηχανικών οι οποίοι εξαιτίας της έλλειψης επιστημονικών σεμιναρίων και πρακτικής βοήθειας (επεξήγηση της νομοθεσίας, έλλειψη πρακτικής εφαρμογής) αδυνατούν να αποκτήσουν γνώσεις και την κατάλληλη εργασιακή εμπειρία.

Παράλληλα, το αυστηρό πλαίσιο της ποινικής μας ευθύνης και η μετακύλιση μεγάλου εύρους διοικητικών πράξεων από το κράτος στον ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό, τον αναγκάζουν να εφαρμόζει την τρέχουσα συνεχώς μεταβαλλόμενη νομοθεσία και να εκτελεί διοικητικά καθήκοντα του ελληνικού δημοσίου, χωρίς ελεγκτικό μηχανισμό και χωρίς νόμιμη ελάχιστη αμοιβή, αλλά έχοντας να αντιμετωπίσει πολύ αυστηρές ποινικές κυρώσεις.

Ο ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ  αγωνίζεται για την επίλυση των προαναφερόμενων προβλημάτων για την κατοχύρωση του επαγγελματικού μέλλοντος των νέων μηχανικών, για την αναγνώριση του πραγματικού μας ρόλου στην κοινωνία και στην επιστημονική κοινότητα, απέναντι στη συνεχή υποβάθμιση του επαγγέλματος. 

Η προστασία της επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας, του μορφωτικού μας επιπέδου και της επιστημονικής μας κατάρτισης είναι συλλογική υπόθεση και σας καλούμε να συμμετάσχετε στον ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ.