ΠΑΣΕΕΜ

Πανελλήνιος Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ.) ιδρύθηκε το 2022, με σκοπό να αποτελέσει ένα συλλογικό όργανο έκφρασης των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων αποφοίτων ανωτάτων σχολών Ελλάδας ή κατόχων αντίστοιχων τίτλων σπουδών του εξωτερικού, που εργάζονται αποκλειστικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των ανέργων μηχανικών.

icon_widget_image Δευτέρα -Παρασκευή : 9π.μ. - 5μ.μ. icon_widget_image Καισαρείας 12, Θεσσαλονίκη, 54454 icon_widget_image + (30) 2310944056 icon_widget_image info@paseem.gr

ΠΑΣΕΕΜ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

 

Σε απάντηση στην ανοιχτή επιστολή τη ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ προς διάφορους συλλόγους μηχανικών, για κάλεσμα στήριξη σε διήμερη απεργία – αποχή το ΔΣ του ΠΑΣΕΕΜ έχει να δηλώσει τα παρακάτω:

 

  • Δεν εναντιωνόμαστε σε καμία μορφή διεκδίκησης των αιτημάτων της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, που αφορούν τον κλάδο τους (προσλήψεις, μισθολογικό, κλπ). Εναντιωθήκαμε όταν αυτό έγινε με μοναδικό αποτέλεσμα να έχει όμηρους τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς που αδυνατούσαν να εργαστούν για ένα εικοσαήμερο! Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η στελέχωση των ΥΔΟΜ δεν μπορεί να γίνει μόνο με προσλήψεις ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΕ) αλλά και ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ(ΤΕ).
  • Συμμεριζόμαστε το μεγάλο πρόβλημα της διάσπαρτης και ογκώδους Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Εργαζόμαστε στο να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, ώστε μαζί με άλλους φορείς μηχανικών να έρθουμε σε διάλογο για την κατάθεση της βέλτιστης πρότασης προς το αρμόδιο υπουργείο. Στο εξώδικο που στείλαμε στην ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ζητούσαμε διάλογο. Δεν έγινε.
  • Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ μας καλεί να στηρίξουμε την βελτίωση των αποδοχών των Μηχανικών στο Δημόσιο, που πέρα από αναγκαιότητα θεωρεί ότι είναι σε άμεση συνάρτηση με τις αμοιβές των ελευθέρων επαγγελματιών! Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε από που προκύπτει αυτή η συνάρτηση; Υπενθυμίζουμε ότι με το Ν.3919/2011 (ΦΕΚ 32 Α/ 02-03-2011), καταργήθηκαν οι υποχρεωτικώς ελάχιστες αμοιβές.
  • Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ έρχεται να μας θυμίσει τις τεράστιες ποινικές ευθύνες που έχουμε ως μηχανικοί, για να υποστηρίξει την αναγκαιότητα να παραμείνει στα χέρια των υπαλλήλων ο Δημόσιος Έλεγχος σε όλα τα στάδια. Επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες θα δημιουργήσουν «νέες γενιές» αυθαιρέτων, καθώς και πρόβλημα στην στατική επάρκεια των κατασκευών. Εδώ θα πρέπει να απαντήσουν εάν μέχρι το 2012 (έτος έναρξης του θεσμού Ελεγκτή Δόμησης) αλλά και μέχρι το 2017 (έτος έναρξης του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών), ήταν όλα καλώς καμωμένα; Το ένα εκατομμύριο αυθαίρετες κατασκευές από πoιο Δημόσιο Έλεγχο προήλθε; Πως ο Δημόσιος Έλεγχος διασφαλίζει την σωστή στατική επίλυση των κατασκευών; Άλλωστε η ελληνική νομολογία τοποθετεί και κυρίως τον επιβλέποντα, ευθύς εξ αρχής αντικειμενικά υπεύθυνο.

 

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε, ούτε να στηρίξουμε, σε αυτή τη χρονική στιγμή μια απεργία – αποχή!

 

Ζητάμε διάλογο μεταξύ των φορέων εκπροσώπησης όλων των ειδικοτήτων των μηχανικών, ώστε να προκύψουν μετά από αλληλοενημέρωση και επεξεργασία των προβλημάτων, οι καλύτερες αποδέκτες προτάσεις απέναντι στην Πολιτεία!!

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

        Η Πρόεδρος                                                                           Ο Γενικός Γραμματέας

  Κεσδζόγλου Κυριακή                                                                       Σούλης Ιωάννης

Post a Comment