ΠΑΣΕΕΜ

Πανελλήνιος Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ.) ιδρύθηκε το 2022, με σκοπό να αποτελέσει ένα συλλογικό όργανο έκφρασης των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων αποφοίτων ανωτάτων σχολών Ελλάδας ή κατόχων αντίστοιχων τίτλων σπουδών του εξωτερικού, που εργάζονται αποκλειστικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των ανέργων μηχανικών.

icon_widget_image Δευτέρα -Παρασκευή : 9π.μ. - 5μ.μ. icon_widget_image Καισαρείας 12, Θεσσαλονίκη, 54454 icon_widget_image + (30) 2310944056 icon_widget_image info@paseem.gr

ΠΑΣΕΕΜ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ

 

                    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ  ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ

                       Του  Πανελλήνιου Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΠΑΣΕΕΜ) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη,

                                           Καισαρείας 12, Θεσσαλονίκη,54454, όπως νομίμως εκπροσωπείται, info@paseem.gr

ΠΡΟΣ:

1.Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), όπως νομίμως εκπροσωπείται

 tee@central.tee.gr

2.Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), όπως νομίμως    εκπροσωπείται,

      info@ypen.gov.gr   

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3919/2011 παρ. 1.α του άρθρου 7 οι ελάχιστες αμοιβές των μελετών και επιβλέψεων των μηχανικών καταργήθηκαν.

Βάσει του Ν.3919/11 οι μηχανικοί πλέον εργάζονται βάσει των «νόμιμων αμοιβών» των οποίων το ύψος καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας με τους πελάτες αυτών χωρίς όρια.

Δεν δεχόμαστε την επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών με την παλαιότερη μορφή τους, αντιθέτως την καταδικάζουμε.

Ως γνωστόν το καταργούμενο σύστημα των «ελάχιστων αμοιβών» επιβάρυνε το εισόδημα μας  κατ’ επέκταση την φορολογία μας σε ανείσπρακτα εισοδήματα.

Ως κλάδος ήδη καταβάλλουμε το τέλος επιτηδεύματος και φόρο προστιθέμενης αξίας . Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που διαχρονικά αποδίδει στο Ελληνικό Κράτος τόσες κρατήσεις σε αντίθεση με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες .

Ο ιατρικός κλάδος είναι απαλλαγμένος από τον  φόρο προστιθέμενης αξίας ενώ οι συμβολαιογράφοι καταβάλλουν τον φόρο αυτό τα τελευταία χρόνια.

Αντί των «ελάχιστων αμοιβών» προτείνουμε ποσοστό επι της αντικειμενικής αξίας του ακίνητου , στις μεταβιβάσεις κατά την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και των Ρυθμίσεων Αυθαιρέτων και μάλιστα με θεσμοθετημένο νόμο όπως και οι συμβολαιογράφοι.

Άλλωστε οι μηχανικοί είναι αρμόδιοι ουσιαστικά για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων και οι συμβολαιογράφοι διεκπεραιωτές στο τελικό στάδιο της μεταβιβάσεως.

Στις μελέτες και επιβλέψεις ιδιωτικών έργων προτείνουμε «ελάχιστο όριο αμοιβής» θεσμοθετημένο επίσης από το Ελληνικό Κράτος χωρίς την εμπλοκή του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος με όποιο σύστημα αμοιβών.

Ο σύλλογος μας συμπεριλαμβάνει όλες τις ειδικότητες μηχανικών κάθε ιδρύματος και δεν δεχόμαστε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να κρατάει «αιχμάλωτους « τους πτυχιούχους μηχανικούς , για την χρήση του συστήματος αμοιβών, προκειμένου να συντηρήσει το εισόδημα του ως Επιμελητήριο.

Αναφέρουμε πως πάρα την  κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών τόσο το πληροφοριακό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies όσο και το σύστημα των αυθαιρέτων ζητά υπολογισμό των ελάχιστων αμοιβών μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος.

Μάλιστα κατά τον φορολογικό έλεγχο το απαιτούν και οι ελεγκτές δημόσιοι υπάλληλοι στις Υπηρεσίες Δόμησης.

Από το έτος 2011, δώδεκα χρόνια δηλαδή μετά, καταχρηστικά το ΤΕΕ λαμβάνει συνδρομές από τους απόφοιτους πτυχιούχους μηχανικούς, καθώς η συνδρομή αυτών ήτο αποκλειστικά για την χρήση του συστήματος αμοιβών.

Ζητούμε άμεσα να αφαιρεθούν από το e-adeies και το σύστημα των αυθαιρέτων τα πεδία που ζητούν υπολογισμό νόμιμων αμοιβών από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ και να ενημερωθούν όλες οι Υπηρεσίες Δόμησης .

Παρομοίως να αφαιρεθούν και από την πλατφόρμα έκδοσης Ενεργειακών Πιστοποιητικών.

Επίσης ζητούμε αναδρομικά για τα δώδεκα αυτά έτη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να επιστρέψει τις συνδρομές στους πτυχιούχους μηχανικούς καθώς καταχρηστικά και εκτός νομού τις εισέπραξε, ιδίως αφού δεν είναι καν μέλη του.

Η παρούσα αποτελεί προειδοποίηση και σε περίπτωση μη συμμορφώσεως του Τεχνικού Επιμελητήριου θα ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία.

Καλούμε σε διάλογο τόσο το Τεχνικό Επιμελητήριο  Ελλάδος για πολλοστή φορά όπως και το  Υ.Π.ΕΝ

Το παρον κοινοποιειται στο Τεχνικό Επιμελητηριο Ελλάδος και στο Υ.Π.ΕΝ

ΠΑΣΕΕΜ, όπως νομίμως εκπροσωπείται

                                                  

             Η πρόεδρος                                                                                 Ο Γενικός Γραμματέας

Κεσδζόγλου Κυριακή                                                                            Σούλης Ιωάννης

Post a Comment