ΠΑΣΕΕΜ

Πανελλήνιος Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ.) ιδρύθηκε το 2022, με σκοπό να αποτελέσει ένα συλλογικό όργανο έκφρασης των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων αποφοίτων ανωτάτων σχολών Ελλάδας ή κατόχων αντίστοιχων τίτλων σπουδών του εξωτερικού, που εργάζονται αποκλειστικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των ανέργων μηχανικών.

icon_widget_image Δευτέρα -Παρασκευή : 9π.μ. - 5μ.μ. icon_widget_image Καισαρείας 12, Θεσσαλονίκη, 54454 icon_widget_image + (30) 2310944056 icon_widget_image info@paseem.gr

ΠΑΣΕΕΜ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ ΣΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

 

                                                            ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ – DE FACTO ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ

 

Ο ευρύτερος κλάδος των μηχανικών στην Ελλάδα, χωρίζεται στις εξής  κατηγορίες: μηχανικοί που εργάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες, ως εργαζόμενοι σε τεχνικές εταιρίες και την βιομηχανία και σε εκείνους των αυτοαπασχολουμένων  – ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι δυο πρώτες κατηγορίες, όπως είναι το προφανές, ανήκουν στην γενικότερη κατηγορία των μισθωτών εργαζόμενων, με τα οποία θετικά αλλά και προβλήματα έχουν!

Η ελληνική πολιτεία τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της έχει βάλει τον ελεύθερο επαγγελματία, με απώτερο σκοπό, αν όχι την πλήρη εξαφάνιση του ,την δραστική μείωση του! Τελευταίο δείγμα αυτής της μεθόδευσης είναι και το προς ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο οικονομικών.

 

Επιλογή μας ήταν να εργαστούμε στο ελεύθερο επάγγελμα. Ο καθένας από εμάς για τους δικούς του λόγους, με τα δικά του όνειρα.

Στην Ελλάδα είχε αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό η κουλτούρα του ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού και εν γένη της μικρομεσαίας τάξης.

 

Από το 2010 υπό την επιτήρηση των δανειστών μας, ένα από τα θέματα που έθιξαν ήταν ο μεγάλος αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος θα έπρεπε να μειωθεί.

Ο λόγος;

Μα το προφανές ότι από τον εργαζόμενο διασφαλίζεις την φορολογία μέσω του μισθού του σίγουρα και γρήγορα σε αντίθεση με τον μικρομεσαίο επαγγελματία!

 

Από όλη αυτή τη επίθεση δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και ο κλάδος των μηχανικών! Δεχόμενος συνεχόμενα χτυπήματα και την “κοροϊδία” από την μεριά της ελληνικής πολιτείας, όσον αφορά την επιστημονικότητα τους αλλά και την επιχειρηματικότητα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι νόμοι περί αυθαίρετης δόμησης! Έχουν καταστήσει τους μηχανικούς, υπαλλήλους του ελληνικού κράτους! Διεκπεραιωτές της γραφειοκρατίας!

 

Συγχρόνως ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός έχει να αντιμετωπίσει την τεράστια πολύ νομοθεσία, που πλείστες φορές είναι αμφίσημη ή χρειάζεται περαιτέρω διευκρινίσεων από την πολιτεία!

Ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός έχει να αντιμετωπίσει φυσικά και την ανάρμοστη συμπεριφορά σε πολλές περιπτώσεις των υπαλλήλων στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες που θα πρέπει να έρθει σε επαφή!

 

Τελειωτικό χτύπημα είναι ο χαρακτηρισμός μας ως φοροφυγάδες συλλήβδην!

Έναν κλάδο που με δυσκολία προσπαθεί να μείνει οικονομικά ενεργός!

Έναν κλάδο που σχεδόν τα 3/4 του έχουν  ρύθμιση είτε στην εφορία είτε στον ΕΦΚΑ!

Έναν κλάδο που πληρώνει αυξήσεις στις ασφαλιστικές του εισφορές, σαν να πρόκειται για καταναλωτικό προϊόν!

Έναν κλάδο που η έννοια του εργασιακού ωραρίου δεν υφίσταται απέναντι στον πελάτη!

Έναν κλάδο στον οποίο η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας της γυναίκας, δεν μπορούν να επηρεάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την παρουσία ή/και απουσία της από την επιχείρηση της!

Έναν κλάδο που έτσι και αλλιώς φορολογείται με τεκμήρια διαβίωσης, που δεν έχει καμία φοροαπαλλαγή!

 

Σήμερα λοιπόν μας θεωρούνε “de facto φοροφυγάδες” μαζί με τους πραγματικούς φοροφυγάδες και ότι μόνον αν κάνουμε φυλακή, είμαστε  φαντάροι ή νοσηλευόμαστε σε κώμα (μόνον τότε θα είναι “μαχητό” το τεκμήριο!) δικαιολογούμαστε να βγάζουμε λιγότερα;

 

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου μας!

Να ενταχθούμε με οποιονδήποτε τρόπο στην κατηγορία της μισθωτής εργασίας σε μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα!

Αυτό είναι το θετικό σενάριο. Το αρνητικό φυσικά είναι να αρχίσει ξανά η μετανάστευση των μηχανικών.

 

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί δεν προσκληθήκαμε σε κανένα διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών, για να καταθέσουμε την άποψη μας στον τρόπο φορολόγησης αλλά και πάταξης της φοροδιαφυγής!

 

Είμαστε υπέρ της ισότιμης φορολογικής αντιμετώπισης όλων των Ελλήνων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Δεν θα αφήσουμε την διασπορά ψευδών δεδομένων από την μεριά της κυβέρνησης, να δημιουργήσει κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ των ελεύθερων επαγγελματιών και των μισθωτών!

 

Δεν θέλουμε να ισχύσει η ρύση «ή προσαρμοζόμαστε ή πεθαίνουμε».

Θέλουμε να εργαστούμε με αξιοπρέπεια!!

 

Για το διοικητικό συμβούλιο

 

      Η Πρόεδρος                                   Ο Γενικός Γραμματέας

Κεσδζόγλου Κυριακή                                 Σούλης Ιωάννης

 

 

 

Post a Comment