ΠΑΣΕΕΜ

Πανελλήνιος Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ.) ιδρύθηκε το 2022, με σκοπό να αποτελέσει ένα συλλογικό όργανο έκφρασης των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων αποφοίτων ανωτάτων σχολών Ελλάδας ή κατόχων αντίστοιχων τίτλων σπουδών του εξωτερικού, που εργάζονται αποκλειστικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των ανέργων μηχανικών.

icon_widget_image Δευτέρα -Παρασκευή : 9π.μ. - 5μ.μ. icon_widget_image Καισαρείας 12, Θεσσαλονίκη, 54454 icon_widget_image info@paseem.gr

ΠΑΣΕΕΜ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ. ΠΕΡΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ

 

ΠΕΡΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 176/2023 ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣτΕ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ.

Ενάμιση χρόνο μετά την απόφαση 176/2023 της ολομέλειας του ΣτΕ και την αναστάτωση που επέφερε στον κλάδο των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών, που μπλόκαρε κατ’ ουσία την εκτός σχεδίου δόμηση, η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να δώσει νομοθετική λύση.

Μια άρνηση που απαξιώνει τις περιουσίες των πολιτών, αφήνοντας τις έρμαιες στα αδηφάγα συμφέροντα του real estate. Ενός real estate που εξυπηρετεί όμως λίγους και μεγάλους.

Μια άρνηση που οδηγεί την συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων, με απροσδιόριστες χρήσεις γης αυτή την χρονική στιγμή, γεννώντας ερωτηματικά για τις μελλοντικές τους, μετά την εκπόνηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Η ανησυχία μας βασίζεται στον ορισμό περιοχών όπου θα επιτρέπονται οι μεγάλες τουριστικές μονάδες, που μας οδηγεί στο ερώτημα: ποιο είναι το σχέδιο ανάπτυξης για τις τοπικές και εν γένει για την Ελληνική οικονομία.

Μια άρνηση που μας οδηγεί εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος. Είναι αυτονόητο σε εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς, πως στόχος της Κυβέρνησης είναι τα μεγάλα έργα, να αναλαμβάνονται από μεγάλες τεχνικές – μελετητικές εταιρίες, κυρίως ξένων συμφερόντων!

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες Μηχανικοί κάναμε την αυτοκριτική μας για τα λάθη του κλάδου μας στο παρελθόν. Όμως η λογική στο σχεδιασμό των Μηχανικών που ασχολούνται με την εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς και των ιδιοκτητών με το πέρασμα του χρόνου έχει αλλάξει. Όπου στην χώρα μας εφαρμόζεται σύστημα πολεοδομικού σχεδιασμού (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. – Γ.Π.Σ.) αλλά και με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε λειτουργία παρατηρείται αναβαθμισμένη προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό συμβάλουν και οι ίδιοι ιδιοκτήτες, δίνοντας έτσι υπεραξία στην επένδυση τους.

Ως ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ. δεν δεχόμαστε την συλλήβδην διαπόμπευση της εκτός σχεδίου δόμηση και την ταυτοποίηση της με την αυθαίρετη δόμηση. Του εναντίον πιστεύουμε ότι η ολική κατάργηση της θα δημιουργήσει νέα γενιά αυθαιρέτων!

Η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να δώσει λύση στο πρόβλημα.  Για την εκτός σχεδίου δόμηση για τα άνω των 4 στρεμμάτων με πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο δίνοντας διέξοδο στο αδιέξοδο που η ίδια με πολιτική της απόφαση δημιούργησε, ενώ επιπλέον απαιτείται να δώσει παράταση και στο δικαίωμα δόμησης των κατά παρέκκλιση άρτιων οικοπέδων τουλάχιστον ως την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων που θα δώσουν μόνιμη δίκαιη και περιβαλλοντικά συνεπή λύση.

Οποιαδήποτε ρύθμιση προκριθεί θα πρέπει να λάβει υπ’ όψη:

  • Τις τοπικές οικονομίες που αμέσως ή εμμέσως σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα.
  • Τους εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες, μη δασικών αγροτεμαχίων, που στήριξαν την ιδιοκτησία τους με ορίζοντα μία ανθρώπινη κατοικία είτε εξοχική είτε μόνιμη.
  • Όποια πλεονεκτήματα της σύννομης εκτός σχεδίου δόμησης όπως, τον αποκεντρωτικό χαρακτήρα της, την πρόδηλη προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, ως πραγματικού οικιστικού κινήτρου, το πραγματικά χαμηλό Ποσοστό Κάλυψης, την, εν δυνάμει, εξαιρετική ποιότητα μελετών και κατασκευών και τη δημιουργία υποδομών που το κράτος δε θα προωθούσε ποτέ.

Υποστηρίζουμε και απαιτούμε την επιτάχυνση του εν εξελίξει προγράμματος εκπόνησης πολεοδομικών μελετών «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» δια του οποίου και μόνον μπορεί και πρέπει να ρυθμιστεί συνολικά και οριστικά η εκτός σχεδίου δόμηση, και την έναρξη ουσιαστικού και ευρείας συμμετοχής ανοιχτού διαλόγου, εντός του πλαισίου των συνταγματικών επιταγών και των πάγιων αρχών της χωροταξικής, πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και επιστήμης για την ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκτός σχεδίου δόμησης.

 

ΠΑΣΕΕΜ, όπως νομίμως εκπροσωπείται

Θεσσαλονίκη, 11-06-2024

   Η Πρόεδρος                                                                 Ο Γενικός Γραμματέας

Κεσδζόγλου Κυριακή                                                           Φραγκιαδάκης Ευάγγελος

 

Post a Comment