ΠΑΣΕΕΜ

Πανελλήνιος Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ.) ιδρύθηκε το 2022, με σκοπό να αποτελέσει ένα συλλογικό όργανο έκφρασης των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων αποφοίτων ανωτάτων σχολών Ελλάδας ή κατόχων αντίστοιχων τίτλων σπουδών του εξωτερικού, που εργάζονται αποκλειστικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των ανέργων μηχανικών.

icon_widget_image Δευτέρα -Παρασκευή : 9π.μ. - 5μ.μ. icon_widget_image Καισαρείας 12, Θεσσαλονίκη, 54454 icon_widget_image + (30) 2310944056 icon_widget_image info@paseem.gr

ΠΑΣΕΕΜ

Ανακοίνωση ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ για την αυθαίρετη δόμηση στην Μύκονο

Με αφορμή τον ξυλοδαρμό του υπαλλήλου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων νιώθουμε την ανάγκη να καταδικάσουμε την άσκηση βίας κατά του προσώπου του Αρχαιολόγου και να τονίσουμε τα εξής:

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί  τα τελευταία δεκατρία έτη ένα μεγάλο μέρος της εργασίας μας είναι η ρύθμιση αυθαίρετων κατασκευών μέχρι της 28 Ιουλίου 2011(άρθρο 96 Ν.4495/17) .

Στους κύκλους των ελευθέρων επαγγελματιών  μηχανικών ,είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση στο νησί της Μυκόνου .

Αποτελεί  κοινό μυστικό πως στο συγκεκριμένο  νησί δεν εφαρμόζεται σχεδόν κανένας νόμος κατά της αυθαίρετης δόμησης, σε πολλές περιπτώσεις  δε και από πολλούς συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς.

Διατυπώσεις φορέων του νησιού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «τα αυθαίρετα χτιζόταν νύχτα» κρίνονται  άκρως προκλητικές ,καθώς τα τελευταία χρόνια ο κάθε πολίτης της χώρας μας έχει προνοήσει στην πλειοψηφία του να είναι σύννομος με τις διατάξεις της νομοθεσίας. Της νομοθεσίας  που το ίδιο το κράτος νομοθετεί αλλά μονομερώς εφαρμόζει.

Με τον θεσμό  του ελεγκτή δόμησης το κράτος προσπάθησε να μειώσει θεωρητικά την  αυθαίρετη δόμηση , είναι άξιο απορίας όμως πως στο συγκεκριμένο νησί οι ελεγκτές δόμησης δεν έχουν οδηγήσει ακίνητα προς την κατεδάφιση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του Ν.4495/17(άρθρο 94) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4759/20.

Μεγάλο ποσοστό πολιτών στην υπόλοιπη Ελλάδα, ειδικά με την λήξη της κατηγορίας 5 , είναι μετέωρο , με ακίνητα που δεν μπορούν να ρυθμιστούν και κατ’ επέκταση να μεταβιβαστούν.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση το ακίνητο τους να καταλήξει στην κατοχή κάποιου τραπεζικού ομίλου , και τελικά  να οδηγηθεί στον πλειστηριασμό με τις ευλογίες αυτού του κράτους. Όπως είναι γνωστόν η κατηγορία 5 ισχύει για ακίνητα που αποκτώνται μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού (άρθρο 128 παρ.α Ν.4759/20) με κέρδος αποκλειστικά τελικά της Τράπεζας.

Συμπερασματικά οι νόμοι ισχύουν και εφαρμόζονται μονομερώς?

Μεγάλο ποσοστό της χώρας «χάνει» τα ακίνητα του και ένα άλλο ποσοστό , λόγω έλλειψης ελέγχου ή εφαρμογής των νομών από τους αρμόδιους φορείς «οργιάζει» συνεχίζοντας την αυθαίρετη δόμηση με μεγάλο οικονομικό όφελος?

Αν δεν είναι αναξιοκρατική αυτή η αντιμετώπιση μπορεί να μας εξηγήσει το κράτος τότε τι είναι? Ως ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί χρεώνουμε πρόστιμα στους πελάτες μας για μια απλή  μεταβολή του περιγράμματος και της επιφάνειας του ακινήτου σε ποσοστό 5%, για ένα αυθαίρετο κούφωμα και μάλιστα σε ακίνητα που έχουν εκδώσει οικοδομική άδεια. Και στο νησί της Μυκόνου «χτίζονται νύχτα ξενοδοχειακές μονάδες και μάλιστα σε λίγα μετρά από τον αιγιαλό?»

Το κράτος κάνοντας χρήση των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών γέμισε τα ταμεία του κράτους , μας μετέτρεψε σε εισπράκτορες προστίμων  καταργώντας τις ελάχιστες νόμιμες αμοιβές μας και στο νησί της Μυκόνου ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί και εργολάβοι  πλουτίζουν με την αυθαίρετη δόμηση? Δεν μπορούν να ανεγερθούν κτίσματα χωρίς μελέτες από ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς όπως είναι γνωστό .

Αυτονόητα λοιπόν συνένοχοι είναι και ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί.

Μήπως το κράτος φωνάζοντας την γνώστη έκφραση «πράσινη ανάπτυξη « εννοούσε το νησί της Μυκόνου?

Απαιτούμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, προστάτες του δομημένου περιβάλλοντος, καθώς το κράτος μας μετέτρεψε σε προστάτες αυτού με τους νόμους περί αυθαιρέτων , να εφαρμοστούν όλες οι διατάξεις περί κατεδαφίσεως για όσα αυθαίρετα  δεν μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του άρθρου 96 του Ν.4495/17 καθώς και όλες οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις σε κάθε εμπλεκόμενο ,είτε δημόσιο φορέα είτε ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό.

Απαιτούμε αξιοκρατία και εφαρμογή των νόμων σε όλη την χώρα.

   Για το Διοικητικό Συμβούλιο

          Η πρόεδρος                                             Ο Γενικός Γραμματέας

Κεσδζόγλου Κυριακή                                            Σούλης Ιωάννης

Post a Comment